3 Comments

 1. Jitze Jongsma

  Hi Paulien,

  Wat een fraaie blog! Strakke layout!

  Ik zou in het onderstaande een kanttekening willen plaatsen bij de inhoud van het artikel.

  Bij het eerste deel sluit ik me volledig aan. Ik denk dat de mate van seksisme niet heel erg afwijkt van andere plaatsen waar dames en heren uit die leeftijdsgroep bij elkaar komen. Het niveau is niet heel anders (hoger of lager) dan bij de hockeyclub, op de bouwsteiger of in het café. Wat op zich natuurlijk wel een beetje jammer is.

  Het tweede deel van het betoog vind ik minder herkenbaar. Ik denk niet dat je binnen de corpora wordt beoordeeld op anciënniteit, bereidheid vernederingen te ondergaan en hielen likken.
  Je leert juist dat je uitsluitend “prominent” wordt wanneer je initiatief neemt, verantwoordelijkheid pakt en iets toevoegt. Natuurlijk is aanwezigheid op de sociëteit en je netwerk actief ontwikkelen ook belangrijk. Maar dat heeft weinig met likken te maken.
  Corpsleden zijn naar mijn mening relatief goed voorbereid op het bedrijfsleven omdat ze hebben meegekregen dat je uitsluitend succesvol wordt als je actief bent en je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Groot denken en zien waar mogelijkheden en kansen liggen hoort daar ook bij.
  Natuurlijk heb je foute type’s die denken dat je er met anciënniteit komt en die vooral aanwezig zijn wanneer er ontgroend moet worden. Ik denk echter niet meer of minder dan op andere plaatsen. Het punt is wel dat deze type’s binnen de corpora veelal snel als zodanig worden geindentificeerd. Het gevolg is dan dat een actieve 1e of 2e jaars een 5e jaars die niets toevoegd snel voorbijstreeft. Overigens zie genoemde type’s in het bedrijfsleven ook niet ver komen.

  Tot zover mijn observaties.

  Jitze Jongsma

  • Paulien

   Hi Jitze, ik ben het daar voor een deel wel mee eens hoor. Je leert inderdaad initiatieven te nemen, je actief op te stellen etc. Ik heb het zelf ook als een nuttige en leuke tijd ervaren. Alleen dat is volgens mij maar een deel van het verhaal. Alleen met goede ideeën kom je er niet. Het helpt namelijk enorm als je in een prominent clubje zit waar de hardste brallers rondlopen. Je wordt ‘gevraagd’ voor besturen en commissies, en daarvoor moet je wel al in de spotlight staan. Iemand die wat introverter is maar wel retegoeie ideeën heeft zal niet zo snel de kans krijgen binnen de verenigingscultuur. En dat zie je terug in het bedrijfsleven. Niet per sé de meest competente mannetjes en vrouwtjes krijgen de leiding, maar wel zij die het ‘handigst’ zijn en die weten hoe het ‘het spel’ gespeeld dient te worden. Volgens mij is de combinatie van nu juist wenselijk: én begrijpen hoe de wereld werkt is belangrijk, maar ook mensen echt op hun merites beoordelen en verder kijken dan het leukste clubje die de mooiste feestjes kan bouwen.

   • Jitze Jongsma

    Hoi Paulien. Volgens mij zijn we het helemaal eens. De echte stille wateren gedijen is een corporale omgeving minder. En in veel bedrijven ook.
    Maar dat maakt het meer een management issue dan een probleem van een (corporale) studentenvereniging.

    Grtz. Jitze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *